Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων Iσχύει απο τις 18:00/15-01-2013 εώς 23:59 16-01-2013

Bαθμιαία εκβάνθυση ,βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική μεσόγειο,απο της βραδυνές ώρες.

Ταχύτατα long wave trough (η διαταραχή που δίνει πολλές χιονοπτώσεις και σε πεδινές περιοχές,της κεντρικής Ευρώπης),κατηφορίζει προς στην μεσόγειο και ενισχύει σημαντικά το βαρομετρικό σύστημα της κεντρικής μεσογείου.Το χαμηλό κατα τις νυχτερινές ώρες σήμερα θα ενισχυθεί κινουμενο μέσα στην Ιταλία,και στην συνέχεια στην Αδριατική.

Σαν αποτέλεσμα καθώς πλησιάζει είναι να ενισχύσει την οριζόντια βαροβαθμίδα,και να πλησιάσει ψυχρό μέτωπο απο τα δυτικά της βραδυνές ώρες .Έτσι κακοκαιρία αναμένεται να επηρρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας μας και κατα κυριον λόγω τα δυτικά ,ποιο αναλυτικά :
Bασικά χαρακτηριστικά της επερχόμενης κακοκαιρίας:
Iσχυρές βροχές στα δυτικά ,καταιγιδες στις θαλάσσιες παραθαλάσσιες περιοχές.Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά των περιοχών αυτών ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτ.Στερεάς.
Σημαντική ενίσχυση των Νοτιάδων και απο το ιόνιο κυρίως απο το απόγευμα φτάνοντας κατα τόπους τοπικά και τα 9-10Bf
-Iσχυρές βροχές και καταιγιδες αναμένονται αυριο στο Ανατ.Αιγαίο και κυρίως στο ΒΑκό καθώς και στην Θράκη.
 Πιο αναλυτικά :
Tρίτη 15/1/2013

18:00-0:00

Iσχυρές βροχές και καταιγίδες,πρώτα στο Β.Ιόνιο και παράκτια ήπειρο,και μέχρι τα μεσάνυχτα και στην υπόλοιπη δυτική Ελλάδα,ισχυρές χιονοπτώσεις,στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτ.Στερεάς,καθώς και τις κορυφές του Χελμού.Χιονοπτώσεις θα σημειωθουν και στις ορεινές περιοχές της Δυτικής ΜΑκεδονίας,χωρίς όμως την ιδια αξιόλογη ένταση με της ηπείρου,πλην τουν νομού Γρεβενών,κυρίως τα δυτικά τμηματα,που οι χιονοπτώσεις θα ειναι αξιόλογες.
-Σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων στο Ιόνιο τοπικά και τα 9Bf
Τετάρτη 16/1/2013
0:00-09:00

Iσχυρές βροχές  και καταιγίδες στην δυτική χώρα,και νωρίς το πρωϊ θα αρχίζουν να εντείνονται τα φαινόμενα στην Ανατ.Μακεδονία και την Θράκη.Οι χιονοπτώσεις των ορεινών περιοχών ιδιαίτερα στην ήπειρο θα συνεχίζουν να είναι ισχυρές.Πρόσκαιρα βροχές και καταιγίδες μικρής διάρκειας αναμένεται να σημειωθουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας,πλήν της Ανατ.Θεσσαλίας,ΒΑκής Στερεάς.Καταιγίδες πάντα κυριως στις παραθαλάσσιες περιοχές.Σημαντική ενίσχυση των νοτίων ανέμων απο τις πρώτες πρωϊνές ώρες και στα ανατολικά με εντάσεις που θα φθάνουν τοπικά και τα 9Bf
09:00-15:00

-Aρχικά βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας ,με έμφαση στο Ιόνιο,στα παράκτια δυτικά και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο και κυρίως στα νησια Βακου Αιγαίου,δεν θα επηρρεαστουν σημαντικα απο φαινομενα Αν.Στερεά-Β.Ευβοια,ΒΑκή Πελοπόνησσο-Ανατ.Θεσσαλία.
Στην συνέχεια τα φαινόμενα θα επικεντρωθούν στο Ιόνιο τα δυτικά ηπειρωτικά ο καιρός θα γινει περισσότερο άστατος,όμως θα παραμείνουν τα έντονα επισόδεια ,καιρικών φαινομένων,καθώς και στα νησια Ανατολικου Αιγαίου κυρίως ΒΑκου και θράκη.
-Ισχυρές χιονοπτώσεις στα δυτικά ορεινά,σταδιακά τα χιονια μέσα στο μεσημέρι συνεχώς θα κατηφορίζουν,και γυρω στις 3 η ώρα το μεσημέρι αναμένονται,στην Ήπειρο εώς και τα 800m,στην Δυτ.Στερεά 1100m,Σε χελμό-Ερύμανθο 1300m.
15:00-20:00

Iσχυρές βροχές και καταιγιδες στο Ανατ.Αιγαίο και κυρίως στο ΒΑκό.Άστατος καιρός με ισχυρές βροχές κατα περιόδους στα δυτικά,και ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά,και στην συνέχεια και σε ημιορεινές περιοχές εώς και της Δυτ.Στερεάς,Ηπείρου..
Εκτιμόμενο υψόμετρο όριο χιονόπτωσης : 20:00 η ώρα: Ήπειρο: 500m,Δυτ.Στερεά 800m ,Xελμος ,Ερύμανθος: 1000m
20:00- 23:59

Ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά της Δυτ.Ελλάδος πιο συγκεκριμένα το όριο χιονόπτωσης κοντά στα μεσάνυχτα:
Ήπειρο: Noμός Ιωαννίνων:400m,Βόρειας Άρτας :500m,Θεσπρωτίας,600,δυτικά,500m ανατολικά.Πρεβέζης: 600m.Δυτ.Στερεά: 600m .Ερύμανθος-Χελμός:700-800m. Άστατος καιρός με αρκετές βροχές και στις θάλασσες τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο-Δυτ.Παράκτια,νησιά Ανατ.Αιγαίου.
Αναμένεται να χιονίσει και μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων ,το χιονι όμως θα είναι κυρίως υγρής υφής.
 
Παρόμοιας υφής κακοκαιρία αναμένεται να δημιουργηθεί και την Παρασκεύη,μια που κατεβαίνοντας η πολυ ψυχρή ανώτερη λίμνη στην κεντρική μεσόγειο,θα δημιουργήσει εκ νέου σημαντική κυκλογέννεση,με παρόμοια ισχυρό ψυχρό μέτωπο.
Επιμέλεια: Θεόδωρος Γκέσουρας
 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Μην ξεχάσετε να Γίνετε μέλος της κοινότητάς μας
×