Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Οι «εισβολείς» που μας στοιχίζουν 12 δισ. ευρώ το χρόνο

Είδη ζώων και φυτών που δεν ανήκουν στην Ευρώπη, αλλά καταλήγουν σε αυτήν, μπορούν να βλάψουν τα οικοσυστήματα, την υγεία, αλλά και την τσέπη μας, προειδοποιεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με έκθεσή του, τα αλλόχθονα είδη, γνωστά και ως «εισβολείς», στοιχίζουν στην Ευρώπη τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.
 

Περισσότερα από 10.000 είδη-εισβολείς, από βορειοαμερικανικά αγριόχορτα μέχρι ασιατικά κουνούπια τίγρεις, έχουν εδραιωθεί στη Γηραιά Ήπειρο. Τουλάχιστον 1.500 από αυτά είναι επιβλαβή, όπως αναφέρει ο EEA στην έκθεση των 118 σελίδων. «Σε πολλές περιοχές, τα οικοσυστήματα εξασθενούν εξαιτίας της ρύπανσης, της κλιματικής αλλαγής και του κατακερματισμού των βιοτόπων», δήλωσε σχετικά η επικεφαλής του οργανισμού Τζάκλιν Μαγκλέιντ. «Η εισβολή αλλοχθόνων ειδών ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στο φυσικό περιβάλλον, ενώ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιστραφεί.»

Η έκθεση με τίτλο «Οι Επιπτώσεις των Αλλοχθόνων Ειδών Εισβολέων στην Ευρώπη», δόθηκε στη δημοσιότητα εν όψει συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γύρω από πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Επικεντρώθηκε σε 28 τέτοια είδη, εκ των οποίων κάποια, π.χ. σπόροι που προορίζονται για βρώσιμες καλλιέργειες, μπορούν να αποφέρουν οφέλη.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως, η επίδρασή τους είναι αρνητική. «Ο ανταγωνισμός, η θήρευση και η μετάδοση ασθενειών μεταξύ αλλοχθόνων και αυτοχθόνων ειδών είναι συχνά φαινόμενα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημαντική απειλή για τα αυτόχθονα», σημειώνουν οι συντάκτες. «Τα αλλόχθονα είδη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις υπηρεσίες των οικοσυστημάτων, κάτι που με τη σειρά του ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη ευημερία.»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κουνούπι τίγρης, το οποίο συνδέεται με τη μετάδοση πάνω από 20 ασθενειών, όπως του κίτρινου πυρετού ή του δάγκειου. Το επιθετικό αυτό είδος έχει εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς στη δυτική και νότια Ευρώπη τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αυτό και πολλοί ακόμη «εισβολείς» στοιχίζουν στην Ευρώπη τουλάχιστον 12 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Μάλιστα «ο αριθμός αυτός αποτελεί συγκρατημένη εκτίμηση», δήλωσε στο Reuters ο Πιέρο Τζενοβέζι από το Ιταλικό Ινστιτούτο Προστασίας και Έρευνας του Περιβάλλοντος, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης. «Το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία 100 χρόνια», επισήμανε ο ίδιος προειδοποιώντας ότι πιθανότατα θα υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση λόγω του εμπορίου, των διεθνών μεταφορών και της κλιματικής αλλαγής.

naftemporiki.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Μην ξεχάσετε να Γίνετε μέλος της κοινότητάς μας
×